Cinsel Taciz Suçu

Cinsel taciz suçu, TCK 105. maddesinde düzenlenmiş olup, bu suç, bir kişiyi cinsel amaçla rahatsız etmek amacıyla sözlü, yazılı ya da beden hareketleriyle yapılan cinsel davranışları içerir. Önemli olan nokta, bu suçun bedensel temas gerektirmemesi ve mağdurun rızası dışında gerçekleşmesidir. TCK’da, cinsel taciz suçu çocuğa karşı işlendiğinde cezaların artırılacağına dair açık düzenleme de mevcuttur.

Yüksek Mahkeme yerleşik kararlarında; failin cinsel saikle hareket edip etmediği değerlendirilmekte, suçun varlığı belirlenirken sosyal hayat içerisinde kabul edilebilir sınırlar içinde olmayan davranışlar cinsel taciz olarak yorumlanmaktadır.

Örneğin, bir kişinin başka bir kişiye, sürekli olarak cinsel saiklerle mesaj göndermesi veya uygunsuz bakışlarda bulunması cinsel taciz olarak değerlendirilebilmektedir. Diğer yandan, cinsel taciz kapsamında değerlendirilmemesi gereken eylemler hakkında belirli sınırlar da çizilmiştir. Örneğin, sıradan bir iltifat ya da tanışma teklifinin cinsel taciz olarak kabul edilemeyeceğini de görebilmekteyiz. Sosyal hayatımız ve bireylerin kişisel ilişkileri bağlamında, bir davranışın hangi şartlar altında taciz olarak kabul edileceği olaydan olaya değişkenlik göstermektedir.

Cinsel Taciz Suçunun İspatı ve Yargılama

Cinsel taciz suçu, bedensel temas içermemektet ve çoğunlukla yalnızca mağdur ile fail arasında gerçekleşmektedir. Mağdurun beyanı dışında somut bir delil bulunmadığı bu gibi durumlarda, yan delillerin değerlendirilmesiyle neticeye ulaşılmaktadır. Şöyle ki; vicdani kanaate ulaşmak için, beyanlardaki çelişkiler, eksik noktalar, olaya ilişkin ifade örüntüsünün eksikliği, mağdurun beyanlarındaki iddialarının olay ile uygun olup olmadığı, sanık ile aralarında husumet olup olmadığı, iftira atmasını gerektiren bir anlaşmazlık ihtimali vb. hususlar dikkate alınmaktadır.

Diğer yandan, yalnızca mağdurun beyanına dayanarak yürütülen yargılamalarda, şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereği sanık lehine hükümler tesis edilebilmektedir. Mağdurun beyanlarının tutarlılığı, olayın gerçekleşme biçimini vb, hususlar değerlendirilirken oluşacak şüpheli durumlarda sanığın beraat aldığını görebilmekteyiz.

Cinsel Taciz Suçu ve Cezai Yaptırımları

TCK 105. maddesi düzenlemesiyle; şikayet olduğu taktirde cinsel taciz suçunun cezası, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası olarak belirlenmiştir. Ancak, suçun çocuğa karşı işlenmesi durumunda, cezanın artırılması söz konusu olur. Ayrıca, suçun işleniş şekli, failin toplumsal konumu ve mağdurla olan ilişkisi de cezai değerlendirmeyi etkilemektedir.

Teknolojinin etkisiyle cinsel taciz suçunun yaygınlaşması üzerine, Türk Ceza Kanunu 105. maddesinde düzenlemeye gidilmiştir. Özellikle internet ortamında, elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenen cinsel taciz suçları için cezanın yarı oranında artırılması gerekliliği gündeme gelmiştir.

Scroll to Top